Funky Citizens

https://ro-ro.facebook.com/funkycitizens/

Funky Citizens (     https://www.funky.ong)   îşi propune să construiască instrumente online de advocacy, bazate pe cercetare şi pe date atent culese. Instrumentele noastre îşi propun să educe şi să invite la acţiune, încurajând tinerii cetăţeni să participe la iniţiative de responsabilizare în spaţiul public prin care pot vedea că au un impact, aşa cum vă prezint mai  jos:

Factual.ro

Factual.ro (www.factual.ro) e primul site de fact-checking politic din România, cu 224 de  declaraţii  analizate  până acum și își propune să educe cetățenii în spiritul gândirii critice, să pună presiune pe politicieni astfel încât să folosească date factuale, să adune în jur o comunitate diversă de experți care să facă fact-check-uri constant și să monitorizeze activitatea principalilor actori politici.

Banipublici.ro        (http://www.banipublici.ro/)

Credem că parte din problemele identificate pot fi rezolvate dacă facilităm participarea cetățenilor la deciziile privind gestionarea banilor publici, astfel încât ei să ajungă acolo unde este nevoie de ei în comunitate. Banipublici.ro își propune să implice cetățenii informați (plătitori de taxe) la procesul de luare a deciziilor legate de prioritățile în cheltuirea banilor publici.

PiatadeSpaga.ro

Proiectul construieşte pe baza unor experienţe similare din India (www.ipaidabribe.com) şi Europa (www.bribespot.com)

Acesta este un instrument de informare, care îţi poate spune şi care e „preţul corect” de pe piaţa şpăgilor. Dacă simţi că nu ai alternativă, dacă tot eşti nevoit să plăteşti şpagă, măcar să plăteşti mai puţin, nu-i aşa? Pentru fiecare oraş, pentru fiecare domeniu, acest proiect îţi vorbeşte despre experienţa celor ca tine—cât (nu) au plătit, unde, când, pentru ce anume, respectiv cât s-a plătit cel mai mult, cât s-a plătit cel mai puţin, cat de mulţumiţi au fost de serviciile „şpăguite” aceia care au plătit înaintea ta.

Cu puţin noroc, vei găsi pe harta alăturată instituţia, locul şi omul care-ţi poate rezolva problemele pentru cel mai mic preţ; dacă eşti cu adevărat norocos (cu alte cuvinte, suficient de mulţi oameni ca tine au venit să ne spună), vei găsi unde să-ţi rezolvi problemele fără şpagă 😀 Cu cât folosim mai mult acest instrument de informare, cu câţi mai mulţi venim să spunem aici (sub protecţia anonimatului) ce ni s-a mai întâmplat, cu atât mai mult avem şansa de-a reduce preţurile şpăgilor!

http://www.onoratainstanta.ro/

Cu 233 de  instanțe analizate cu date statistice  obținute și din următoarele  surse,

– Consiliul Superior al Magistraturii – Raport privind starea justiţiei 2013 şi răspunsuri la solicitări făcute în baza legii 544/2001
– Ministerul Justiţiei – portal.just.ro
– Institutul Naţional de Statistică – www.recensamantromania.ro

Platforma www.onoratainstanta.ro urmăreşte să contribuie la sporirea transparenţei actului de justiţie, prin elaborarea unei metodologii de evaluare a predictibilităţii actului de justiţiei pe baza unor indicatori cantitativi şi calitativi şi a unei analize cu privire la relevanţa datelor astfel obţinute în vederea formulării unor politici publice în domeniu. Sounds like fun, ha?

http://www.maricorupti.ro/

Fiecare politician din „Dosare” are o fișă individuală care prezintă informații contextual relevante: porecla dosarului în media, link-uri din presă și de pe Wikipedia, descrierea faptei pe scurt, într-un limbaj accesibil, fără jargon juridic, precum și câmpurile accesibile direct din meniul de „filtre”, cele descrise anterior.

Desigur, corupția trebuie blamată inclusiv la nivel mic (și o facem!), însă ne e mai ușor să începem această corupt-o-pedia cu cele mai faimoase condamnări de corupție din istoria României. Iar cele mai faimoase sunt cele despre care scrie presa. Lăsăm mass-media să-și joace rolul de intermediar (traducător) între instituțiile statului și cetățean, deci credem că dacă presa a decis că e important să scrie despre un dosar de corupție, înseamnă că politicianul în cauză e mare. Nu ne bazăm exclusiv pe presă, ci ne uităm, firește, și pe comunicate emise de DNA.

Mai sunt  câteva  proiecte  lafel de  pline de imaginație, pe care le puteți găsi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.